El fundador d’El Triangle explica les claus del bon periodista a la UAB
Jaume Reixach, periodista d’investigació i fundador d’El Triangle, va reconèixer durant una conferència a la Universitat Autònoma de Barcelona dilluns passat, que dins del nostre país hi ha molta “merda” amagada i que s’ha de destapar. Va destacar la importància de la labor periodística per arribar a difondre totes les notícies i fer que arribin a la boca del públic.
Reixach, expert en la matèria de política, va dir que el periodista té com a principal funció fer canviar els fets i fer que la gent se n’adoni d’aquests. Va posar com exemple la democràcia actual. El fundador d’El Triangle, va explicar que la democràcia que ens han construït està plena d’estafes, de malbarataments i de mentides i assenyalava “el periodista ha de ser l’encarregat de descriure aquestes injustícies”. Seguia afegint que els mitjans de comunicació actuals estan controlats per gent que no li importa la professió periodística i que només vetlla pels interessos propis. També va destacar la seva entrega pel seu ofici ja que segons ell: “És més important la meva llibertat, el que pugui dir, que tenir un treball segur. Perquè jo, estimo aquesta professió”.
La conferència que portava com a títol “Periodisme d’investigació”, va ser dirigida pel mateix Reixach i per Pepe Rodríguez, professor de periodisme a la UAB i periodista d’investigació. Durant aquesta es va ressaltar la dificultat de fer periodisme d’investigació. Segons Pepe Rodríguez, aquesta variant del periodisme és la “comprensió personificada” i subratllava “cal treballar molt, però no hi ha periodisme més gratificant i entretingut com aquest”. Afegia que el periodisme ha de ser una eina per poder mantenir al públic informat i que uns dels problemes principals del periodisme d’investigació són els límits i les traves que s’imposen per aconseguir les dades.
Pepe Rodríguez va remarcar la importància que té saber buscar les preguntes idònies i de trobar un “camí concret” un cop es tingui el tema del qual es vulgui investigar. Va posar com a exemple les prostitutes del barri del Rabal. “És un bon tema per investigar” va senyalar, però “s’ha de saber com enfocar-ho perquè llavors ja no serà notícia, ja que se n’ha parlat molt”. Un exemple que va donar el professor va ser, intentar aconseguir i trobar el camí fins arribar qui són els socis, “macarres”, i empreses que recolzen i financen aquesta professió al Rabal.
Durant la conferència van assistir dos convidats més, experts en la professió tractada. Antonio Baquero, periodista d’investigació, i Elisenda Villena, criminòloga i directora de la agència de detectius privats “Método 3”.
Baquero, va exposar diferents exemples que li van passar a ell mateix quan estava d’enviat especial al Marroc per cobrir uns fets. Va tornar a insistir en la importància de tenir bones fonts per poder fer bon periodisme d’investigació, i va dir que actualment a Espanya es fa més periodisme de filtració que d’investigació. Això sí, no va dir que per això la professió estigués acabada ni molt menys, al contrari, va ressaltar que el millor periodisme d’aquest tipus es realitza a l’hora de fer llibres.
Elisenda Villena, per la seva banda, va dir que hi ha poca diferència entre un investigador privat i un bon periodista d’investigació. Va destacar que el necessari per ser periodista d’aquest tipus es la valentia, ja que sempre hi haurà algú que intentarà impedir la publicació.
La conferència va acabar amb l’acte d’entrega al premi “Sabueso”. Premi que és donat cada any al millor treball d’investigació realitzat pels alumnes que acaben la seva carrera de periodisme. Noemi Badrenas, Susanna Cases i Elena Domingo van ser les guanyadores d’aquest premi, que va ser entregat per la mateixa representant de “Método 3”, Elisenda Villena.
No hay comentarios:
Publicar un comentario